Vilmer 13 månader

My gosh vilket skutt Vilmer tagit den senaste månaden.

Från den första lilla promenaden på ettårsdagen till att idag knata på i bra tempo på alla tänkbara underlag. Och inne springer han nästan ibland, speciellt om man är efter honom för att lyfta bort honom från något förbjudet. Backar kan fortfarande stjälpa men hinder inomhus är inget problem. Han har även utvecklat sina klättertalanger ytterligare (hoppas slippa hitta honom sittandes på huk på matstolsbordet fler gånger) men han behärskar även att ta sig ner med rumpan först mycket bra. Trappor klättrar han gärna och bra uppför och ner går han ofta försiktigt baklänges.
Den största skillnaden är dock inte i grovmotoriken utan i hans medvetenhet. Älskar att läsa böcker och går själv och hämtar och kommer och sätter sig hos en och vill höra. Gärna varje ledig stund inomhus. Böcker med djur och sånger är favoriter och han har tack vare frekvent läsande nu lärt sig känns igen flera djur och härma dess läten. Bäst är han på vov-vov (vilket han säger varje gång han ser en hund ute eller på bild eller på TV:n) men även hästgnägg, mjau och mu upprepar han. När vi läser Babblarna-boken (som även är mycket uppskattat på telefonen) lutar han sig fram och ropar hoho när man ska det i brevlådan och han knackar på dörren när man ska. I övrigt säger han mest mammamammamamma och pappapappapappa samt hej, där och så har han nog ett eget ord för dricka. När någon säger hej så börjar han vinka och säger man klappa händerna så gör han det. På denna front känns skillnaden verkligen enorm mot för en månad sen.
Annat som skiljer sig är sömnen. Han sover i eget rum sen flera veckor tillbaka men sen i söndags i sällskap med brorsan. Han somnar ibland själv, nästan alltid i egen säng och sover betydligt stabilare än för några veckor sen men det blir fortfarande uppvak och han avslutar alltid natten hos mig och tyvärr blir flytten till min säng allt tidigare. Mornarna har kanske börjat bli framemot 6 snarare än 5 men aldrig senare än kvart över 6. Somnar gör han ganska exakt 19:30.
På matfronten är det inte mycket skillnad. Har testat mjölk men med dåligt resultat så nu är det mjölk- och bananfritt ett tag till. Det verkar dock inte vara hela lösningen och han kämpar en del med magen. Han äter i alla fall gröt följt av lite macka vid 7, ibland mellis vid 9:30 om det bara blir en vila, lunch vid 11 (varierar min mat med burkmat), mellis vid 2, ofta en burk mat i panik vid 16:30 och sen en rejäl middag till med oss andra en timme senare och sen gröt vid 19. Aldrig mat, men ibland en del vatten på natten. Älskar att pilla och plocka själv med mat men det kladdar. Mycket.
Med tanke på mängden mat är det konstigt han inte är större men vi får se på tisdag då det är dags för extra viktkontroll på Bvc. Tror inte han väger nämnvärt mer än för en månad sen tyvärr, han är ju aldrig still och verkar förbränna bra.
Pendlar, krångligt nog, mellan en och två vilor, ibland funkar det utmärkt, ibland inte alls.
Favoritsysselsättningen har jag redan varit inne på, klättra och läsa. Gillar också bollar, bilar, att gå runt och förflytta saker, att leka ute, framför allt i sandlådan. Hittar ofta en sak (en sten, spade, leksak) och vägrar sen släppa den. Den får liksom vara med på allt. Och med vägrar menar jag verkligen vägrar. Han kniper åt stenhårt och blir galet arg om han inte får som han vill. Annat han verkligen inte gillar är att man kollar/känner i munnen (fortfarande tandlös...), klipper naglarna samt håller fast för att byta blöja eller kläder. 
Är dagtid oftast väldigt nöjd men med temperament. Är nattetid ganska ofta missnöjd men det är nog magens och de startklara tändernas fel. Är alltid underbart god (faktiskt) och älskar att pussas (och gör det på beställning) och ger ofantligt med glädje och skratt. Underbaraste, älskade unge!


Publicerat: 2014-05-01 @ 20:15:26


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!