Vilmer 10 månader

Så har han hunnit bli 10 månader lillfisen. Och sista veckan, sen han fick börja sova lite mer, har det hänt grejer.

Han:
Vinkar och blinkar med handen när man sjunger blinka lilla stjärna.
Säger "titta", "mamma" och "nej, nej, nej". Och ibland papapapa.
Promenerar obehindrat längs med väggar, saker och med gåvagn eller hållandes en av mina eller någon annans händer.
Står själv ibland men ganska korta stunder. Tidigare var det när man ställde honom, nu släpper han ibland taget själv.
Försöker ställa sig upp utan hjälp men kör gorillastilen med båda fötterna och händerna i golvet så tror inte han kommer lyckas ta sig upp den vägen.
Har fortfarande inga tänder.
Ammar sen en dryg vecka tillbaka inte alls och äter inget annat mellan kvällsgröt och frukostgröt. Dricker (äntligen) vatten ur flaska, välling är fortfarande inte populärt.
Äter i övrigt som tidigare men mjölkfritt. Frukost, lunch, mellis, middag och kvällsgröt. Ibland ett extra mellis och oftast plockar han med vår mat när vi äter middag också trots att han oftast fått en burk samt lite frukt precis innan.
Sover vid 9, ofta en ganska kort stund och sen en längre på eftermiddagen. Senaste veckan somnar han i egen säng kring 19, vaknar till minst någon gång på kvällen ofta flera (men han har varit förkyld och vaknar ofta av sin egen hosta), sen flyttar han över till min säng när han vaknar första gången efter att jag lagt mig och sover sen ofta ganska bra. Men vaknar vid 5 och det är inte bra. Nu är dessa "rutiner" alltså bara en knapp vecka gamla och dessutom har det varit förkylt så får väl avvakta normalläge.
Gillar musik och gungar med och ler.
Älskar att krypa upp i brorsans säng och grotta in sig i kuddarna. Och har kanske lärt sig att backa ner med rumpan först.
Kör med leksaksbilar som man ska och låter ibland lite som en bil.
Älskar tittut och att gömma sig bakom en handduk. 
Pruttar med munnen och skrattar fast han nog vet att det inte är ok.
Älskar vatten.
Är fullkomligt omöjlig att byta blöja på. Minns inte men det var nog kring nu vi tog bort skötbordet och började byta stående på Alvin så det är väl dags. Klarar knappt av att hålla honom stilla även om vi är två.
Tittar på lampan och Alvin när man frågar var de är.
Klättrar på allt, pillar på allt och vet när han har gjort något busigt och skyndar iväg.

Ett litet busfrö som äntligen fått lite harmoni i magen och det är inte bara nätterna som är bättre nu utan han är nöjdare dagtid också. Väntar med spänning på första stegen, jag vet, man ska inte jämföra men han har 10 dagar på sig att slå brorsan men det kommer nog inte hända även om jag skrev nästan det samma på Alvins 10-månaders inlägg (13 september 2011). Han är ju rätt vild som det är och nu dessutom betydligt nöjdare ändå så det är ju verkligen ingen brådska. Alldeles underbar är han hur som helst och alldeles otroligt charmig och väldigt älskad.


Publicerat: 2014-01-30 @ 14:56:40


Tekniknörd?

Skrämmande eller imponerande? Vilmer fick tag i Alvins "telefon" (gammal iPod) och lyckas sätta på film på youtube och även byta film och scrolla ner. Han drar med fingrarna på skärmen precis som man ska och ser väldigt lycklig ut och sitter och säger "titta, titta". Dagens ungdom...

Ni kan vara lugna. Den smakar gott också.

Publicerat: 2014-01-29 @ 10:04:06


Framåt

Här har det varit ekande tyst länge men det har sin förklaring i en väldigt slitig period som jag nu äntligen börjar se någon aning till slut på. Vilmers mage har, som tidigare nämnts, inte varit rolig alls, men nu, efter mjölkfri kost, lite laxerande och sen i tisdags även mamma mjölkfri-diet så börjar den kanske anta vad man kan kalla normal status. Han får som sagt 100% mjölkfritt och lösande frukt till det mesta men i övrigt så kan vi nu ge både pasta och ris och bitar utan att skapa kaos. Att sluta amma var lite vemodigt men nödvändigt. Dels för att utesluta att det var något från mig som störde men också för att det ju är betydligt enklare att se mönster och hålla koll på vad han ätit utan att behöva ta hänsyn till vad han eventuellt fått i sig via mig. Dessutom var det nog ganska dags. Han börjar ju blir stor lillfisen, 10 månader senare i veckan, och då vill man ju äta riktig mat. Och mamman vill ha sin kropp tillbaka (haha). 

Med anledning av den stundande 10-månadersdagen var vi idag på läkarkontroll på Bvc. Det var en väldigt bra läkare (ungefär 100 gånger bättre än den vi var hos för magen) och hon kom med flera konkreta råd om magen och lyssnade och brydde sig (kan ju tyckas självklart men så är det uppenbarligen inte alltid) och bekräftade mina idéer. Och så kollade hon att allt var fint vilket det var och han klarade allt han förväntades göra och en hel del till och fick beröm så jag fick bli lite extra stolt över mitt lilla underbarn och även om han inte är så stor så växer han son han ska. 8850 g och 74,2 cm (noga ska det tydligen vara). 

När vi kom hem stånkade och stönade och kämpade Vilmer med att bajsa utan resultat. Försökte hålla honom i grodposition i min famn men han slingrade sig ur så tog fram pottan, klädde av honom och satte honom på den och mindre än en minut senare hade han lagt sitt livs första korv i pottan. Coolt.

Ja, så detta känns som en dag med lite lättare steg än många tidigare. Och i lördags var jag på kick off och fick vara lite vuxen utan att vara mamma för några timmar. Energigivande och skoj! Och även om man blir lite lockad av att komma tillbaka när man är där och nosar och alla säger att de saknar en så kändes det ganska bra att svara efter sommaren på frågan när jag kommer tillbaka. Ska ju jobba nästan lika länge som jag levat innan det är dags för pension så man får passa på att njuta av ledigheten.
Lite diskret kan man ana var vi var.

Jag har ju en son till som förtjänar lite uppdatering. Shit vad han växer och lär sig nytt hela tiden. Men jag får nog fila på den ett litet tag till för nu kan det kanske skett ett sådant under att båda barnen sover och då vore det dumt att inte umgås några minuter med den andra vuxna här hemma. Publicerat: 2014-01-27 @ 20:06:02


8,5 kg kolikbebis?

Man kan nästan tro att jag gått in i någon slags dvala och det är på sätt och vis sant eftersom sömnen är något av en bristvara just nu (och sen lång tid tillbaka). Mest av allt dvalar jag mig dock bort från knorrande bebismage. Känns lite som att jag fått en enorm nyfödd kolikbebis men mig veterligen har jag inte pressat ut någon bebis på nästan 10 månader så det är nog inte förklaringen även om farmaceuten gärna ville få det till det när jag hämtade ut andra sortens magmedicin till Vilmer på en vecka i fredags. Nu har det dock kanske blivit lite bättre efter mjölkfri kost införts och medicin nummer 2 fått verka. Det blev fart på magen och på tvättmaskinen kan man säga utan att gå in på några detaljer. Får se hur länge det varar. Nu ska jag i alla fall försöka mig på lite nattdvala. Vem vet hur länge han bredvid (lillfisen alltså) håller sig lugn den här gången.
Det är i alla fall inget fel på aptiten. Problemen uppstår längre ner i näringskedjan,
Publicerat: 2014-01-20 @ 22:16:51


Bilstolsflytt

Eftersom Alvin vuxit ur sin bilstol och Vilmer börjar bli aningens gammal och stor för babyskyddet köpte vi i november en ny stol till Alvin. Sen har inte så mycket hänt. Lathet, brutna revben och jul och ännu mera lathet kom emellan och stolen har legat fint i soffan i källaren. Och Alvin har fått vika in axlarna när han åker bil och Vilmer har fått se ut som en förvuxen bebis. Tills idag. Så snart vi kom hem från dagislämning påbörjade jag rokaden medan Vilmer sov i vagnen. Det var ganska svårt och ganska snart vaknade Vilmer och tyckte tydligen det var skittråkigt att kolla på medan jag letade öglor under stolen och nu har vi en stol som sitter någorlunda där den ska men inte så stabilt och en som inte sitter alls. Och en bil som vi inte kan använda. Jo, så det har gått bra kan man inte säga. 

Ska göra ett nytt försök snart, får se vad mini-bossen säger om saken.


Publicerat: 2014-01-15 @ 12:25:20


Potträning?

På grund av Vilmers krånglande mage var vi i onsdags på vårdcentralen och i torsdags och lämnade blodprov (stackars lilla liten vad han grät). Läkaren hade dessutom beställt urinprov. Försök fånga en 9-månaders kiss om ni kan! Jag lät honom sitta på pottan, jag lät honom äta med rumpan bar, redo med en burk, men nope. Inget kiss. Var beredd att ge upp, skulle bara kissa själv innan jag skulle gå ut och lägga honom i vagnen för vila (med blöja!) och satte honom på pottan under tiden. Han reste sig efter några sekunder men hade till min stora lycka och förvåning kissat då. Duktiga killen! 

Nu får det nog vänta ett tag till med potträning dock. Även om det var coolt så tyckte jag mest det var stressande att vara beredd på kiss- och bajsolycka så han får behålla blöjan på. Provsvaren får vi på fredag när vi ska tillbaka. Vet inte vad jag ska hoppas på. Vill ju inte att han har någon allergi men vill väldigt gärna ha svar och lösning på hans illvrålanden och onda pruttar. 
Publicerat: 2014-01-11 @ 20:14:33


Äntligen vinter!

Snö- och pulkapremiär för Vilmer. Skidpremiär för Alvin. Vilken succé!
Alvin pinnade på som han aldrig gjort annat, väldigt duktig och Vilmer älskade snön. Pulka tyckte han möjligen gick lite för sakta, han slängde sig hela tiden ur och kröp istället. Han kröp bland annat runt hela huset, det måste ju vara sjukt jobbigt för hans små ben, till och med jag skulle ju bli trött av det och Alvin åkte i vår minimini backe på skidorna. Härligt att det äntligen kom lite snö!

Publicerat: 2014-01-11 @ 16:05:33


Lillfis och pruttmagen

Lillfisen, även kallad pruttungen gör just nu alldeles för goda skäl för sina smeknamn. Pruttandet (framför allt nattetid) och stenhård mage har eskalerat oroväckande sista månaden och inget verkar hjälpa så imorgon blir det först Bvc för att kolla vikten (han har god aptit trots ovan men väger enligt vår uråldriga analoga våg precis lika mycket/lite som för 6 veckor sedan) och sen barnläkaren för att förhoppningsvis få lite klarhet i vad som spökar. Vill ha besked men vill så klart inte att det är något heller. Knepigt och fisigt!

Suddig men glad.
Publicerat: 2014-01-07 @ 20:07:32


Mamma!

Han sa mamma idag. Flera gånger vid frukostbordet. Det är jag säker på.

Publicerat: 2014-01-05 @ 09:43:34


Bollar

Känner att min så kallade krönika igår blev rätt så kass. Både innehållsmässigt (men mitt liv är nog inte mer innehållsrikt än så tyvärr) och språkmässigt. Svårläst och hipp-som-happig. Det får jag skylla på mitt hetsiga mobilskrivande. När man ligger i mörkret och bloggar från telefonen (vilket jag nästan alltid gör) så blir det ont om korrektur, efterbearbetning och redigering. Men det blir i alla fall något, Men jo, just årskrönikan hade kanske förtjänat lite datortid och logisk uppbyggnad så jag skäms lite. 

Ja, ja. Idag har vi haft en bra dag hela familjen trots kladd i ögonen och lite feber på Vilmer. Inledde med fika och lek med morfarn som kom förbi efter att ta lämnat bror 3 på Bromma. Sen tog vi oss en promenad allihopa. Och med promenad menar jag inte någon skogsmullebravad utan vi gick till Blocks och besökte Systemet, Apoteket och Coops kafeteria för en lunchkorv och sen hem igen. Och så lagade vi en sjukt god stek. Mest av allt luktade den gudomligt men den smakade gott också. Och vi hade, för en gångs skull, en väldig harmonisk middag med tända ljus till och med. Vilmer satt nöjd i sin stol så länge han hade något att pilla med. Alvin åt lugnt och bra utan tjat och när han var klar gick han och satte sig i soffan och såg på film och jag och P kunde sitta kvar lugnt vid bordet och äta upp maten och njuta av varsitt glas rött. Ganska länge. Ända tills mitt tredje barn P, som gått bort till diskbänken för att hämta något, bestämde sig för att sparka till Vilmers lekboll i förhoppning om att jag lite käckt skulle fånga den. Tydligen är jag inte så käck (eller så hade jag inte i tanke att det skulle komma en boll flygande just då i den lugna middagen) utan istället flög bollen genom hela köket, välte ut mitt vattenglas och sen vidare och välte ut P:s vinglas. Synd på duken jag fyndade på rea igår. Jag undrade just när jag la på den hur länge den skulle hålla sig fräsch men det var ju kanske inte min käre sambo jag oroade mig för mest då. Jag lät i alla fall bli att bli arg (man kan ju inte bli arg på ett barn liksom) och jag hoppas tvättmaskinen gör sitt jobb. Det var i alla fall, som sagt, en bra dag och nu ska vi se om vårt senaste tilltag: Pippi vaktar i natt Alvins säng från lejon, tigrar, tjuvar, monster och spöken, ger en fridfull nattning. 

Bolltrollarn, lillfis och tjurig 3-åring vid gårdagens middag.
Publicerat: 2014-01-03 @ 20:16:45


2013 en krönika i snabbformat

Någon form av sammanfattning av 2013, mer än ett panikinlägg i väntan på gästerna på nyårsafton förtjänar nog bloggen. Så...

2013 inleddes väldigt tjock för att eskalera kraftigt i ganska exakt tre månader. 
Rivstartade som vanligt året den 2 januari med årsbokslut (my god så skönt att slippa i år), så till den hårda grad att jag sen blev sjukskriven på halvtid och kort efter på heltid. 
Spenderade dagarna i lugn och ro hemma fixandes och väntandes. Och med full fart med Alvin på eftermiddagarna och kvällarna. Och väntade, och väntade i vad som kändes som en evighet. Till slut behagade filuren i magen titta ut, på självaste påskaftonen klämde jag skrikandes ut en inte skrikandes blå liten Vilmer som lyckligtvis fick både trevligare färg och mer skrik i lungorna ganska snabbt.

Sen kom vi hem och mötte världens stoltaste storebror som helt plötsligt kändes jättestor. 

Och större blev han. I maj slutade han sova på dagarna (och nattningarna gick från 1 timme till 5 minuter). Och såg fick Vilmer 6 veckor gammal en bästa kompis. 

Det firades som vanligt midsommar i Kaggeboda. Sen var det bröllopsfest för bror 1 och semester på sjön med morfar.
Och semester i Västervik och besök hos gammelfarmor i Dalarna och besök på Tomteland och Classic car week i Rättvik. Och bad i Siljan.

Och däremellan häng i trädgården och i Plaskdammen. Och om bärselen var min accessoar sommaren 2013 var sparkcykeln Alvins. Sommaren bjöd också på en ny liten kusin. Och så led sommaren mot sitt slut och en regnig men fin lördag i augusti döptes Vilmer ute på Tuna.
Och sen må sommaren varit över med det fortsatte vara varmt och fint. Alvin började på dagis igen efter 8 veckor sommarlov men var ledig på fredagarna hela hösten. Och de spenderades nästan alla med allas våra bästisar i olika parker runt om i stan, nästan hela hösten i sol så att vi kunde vara ute.


Och så kom hösten på riktigt med underbara soliga dagar och slutligen med firande av vår treåring.
 Treåringen som i augusti slutade med blöjor, i november med välling och i december med napp.

Någon vinter har vi inte sett till ännu men julen kom. Vilmers första och Alvins första medvetna skulle jag säga. Nu fattar han att julen är något att se fram emot. Och så firade vi av året med samma sällskap som det började. Fast med en ny familjemedlem och en ny kusin som extra krydda. 

Och ja, det blev visst mycket fokus på barn i denna sammanfattning men sådant har livet varit 2013. Så mycket annat har jag i ärlighetens namn inte varit inblandad i men det har varit härligt det med. Men sömnig är jag. Och lite trött på trots och bajsblöjor. Men, vi gick in i året som 3. 2 vuxna och en nybliven 2-åring och gick ut ur året som 4. 2 vuxna 2-barnsföräldrar (2 barn, då är man väl vuxen på riktigt?), en klok treåring med mycket vilja och väldigt mycket studs i benen och tankar i huvudet och en 9-månaders bebis som kryper, går med stöd, ställer sig upp mot allt, äter och dricker och leker och skrattar och busar och står upp själv korta korta stunder. 2013 var ett händelserikt år. Ett bra år. Publicerat: 2014-01-02 @ 20:52:12


Matte

Det är lätt att glömma bort den storas framsteg när man har en liten som uppenbart tar sig framåt för var dag som går men han växer han med vår 3-åring. Dels på längden tror jag för alla byxor är plötsligt för små och vi har fått gå på storlek 110, vilket känns konstigt då han ju var 99 lång för 1,5 månad sen men han är väl långbent som sin far kan man tro. Men mest av allt imponerar han som pusselläggare. Han fick flera i födelsedagspresent. Riktiga pussel, varav ett med 56 bitar (!) som han helt plötsligt lägger själv. Han sitter ofta bredvid mig vid bordet och pusslar medan jag matar Vilmer. Hur lärde han sig det? Och sen så räknar han. Rabbla siffror upp till drygt 20 har han kunnat länge även om han ofta kan råka hoppa över någon siffra men nu kan han faktiskt räkna på riktigt i alla fall upp till 5. Alltså säga hur många fingrar man håller upp eller i adventsljusstaken hur många ljus det är och hur många som är tända. Allra nyast är dock ett nyfunnet intresse för bokstäver (som han dock kallar siffror). Han vet kanske hur A ser ut och framför allt vet han att alla har en bokstav och frågar när han ser om det är hans eller min eller någon annans. Och så rabblar han alfabetet i bokstavssången men det är nog mest att han väldigt snabbt lär sig sångtexter. Han har så plötsligt blivit så stor!


 
Publicerat: 2014-01-02 @ 19:58:17


Årets bästa dag. Hitintills.

Jag fastnar ofta i det lite magiska med allt som Vilmer, och för all del även Alvin, gör eller är med om för första gången. Som första julen, första slipsen, första mackan, första ordet, första året. På samma sätt förde årets sista dag in mig på flera liknande tankar. Det lite magiska med årets sista. Hängde med glädje årets sista tvätt och bytte lite lättad årets sista bajsblöja igår. Med lite vemod åkte årets sista bebisoutfit på och vid 12 årets sista kyss (ja, vi lyckades stå på samma ställe båda två precis vid 12 i år, eller ja, förra året, ingen som var upptagen med något barn eller tomtebloss eller telefonsamtal). Och ja, det blev ju även det här årets första kyss. En bra start. Inte bytte jag med samma glädje årets första bajsblöja eller väcktes årets första icke-sovmorgon. Men de är ju ändå lite speciella de där tillfällena. Årets första, årets sista. Livets första och livets sista.

Publicerat: 2014-01-01 @ 21:52:29


God morgon 2014!

Halv 1 somnade Alvin, kvart i 2 gick gästerna, fem minuter senare somnade jag. 05:19 vaknade Vilmer och tyckte det var morgon. En dryg timme och väldigt mycket skrik senare hade jag äntligen fått honom på andra tankar och somnat om. 06:36 vaknar jag av att Alvin röjer runt på nedervåningen och hävdar att det är morgon. Patrik lyckas avstyra de dumheterna och jag vaknar nästa gång 08:05 då Vilmer är väldigt pigg och anser att nu får det vara morgon på riktigt. Han vill ha gröt och det är ju som bekant svårt att servera och tillaga i sängen så nu har jag kapitulerat. Må resten av året bjuda på lite mer sömn än så här tack!

Publicerat: 2014-01-01 @ 08:30:05RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!