Alvin 3,25 år

Har haft fullt upp här med att torka näsor, underhålla barn och bära på gnällig bebis. Och vakta klätterapa och leka Emil. Men nu är det kanske lite ordning på torpet igen. Hur som helst måste jag faktiskt ta mig tid att skriva lite om vår 3,25-åring. Alldeles försenat men imorgon eller på lördag (det finns ju inget 30:e denna månad så när ska vi fira då?) är det en 11-månaderssammanfattning som väntar så lite brått att få till detta innan. För att upprätthålla den nyfunna ordningen på torpet inte minst.

Hur som, Alvin är alltså 3 och 1/4 år (och lite till) och han har blivit så stor, så plötsligt. På riktigt stor, både i utseendet och beteendet. Vi har mätt och vägt hemma, fortfarande 16 kg men han har travat över meterstecket med 1 centimeters marginal. Han pratar KONSTANT och frågar och frågar och frågar. Och nöjer sig inte med ett jag vet inte eller en motfråga. Och han har sån koll och världens minne. Fast ibland är inte kollen så stor som man kan luras att tro. Han har svårt för tid, allt passerat är igår, allt i framtiden imorgon. Han drar egna slutsatser, skämtar och leker fantasilekar och rollekar och härmar gärna både Emil och Pippi. Han kan leka själv riktigt bra, framför allt med pippifigurerna och bilar och han tycker om att hjälpa till med tvätt och mat och att pyssla. Men tröttnar ibland väldigt snabbt. Han hoppar på ett ben, säger sig göra kullerbyttor (men nej, har inte sett någon riktig), älskade att åka stjärtlapp, åkte runt med längdskidorna som om han aldrig gjort annat och är väldigt motorisk.

Han tar hand om sin lillebror, vill krama och leka men slår ofta bakut när det inte blir exakt som han tänkt sig så Vilmer får sig en del smällar. Överlag så exploderar humöret väldigt plötsligt när något går emot honom, speciellt om han är trött eller hungrig men tycker vi hittat vägar förbi de värsta utbrotten. Oftast. Skrik och tårar blandas med fina kärleksförklaringar. Det är mycket "jag saknar" och "jag älskar". Han funderar en del kring spöken, döden, farliga djur och monster speciellt kring nattning. Nattning som sker av pappa, lyssnande på Mamma Mu-ljudbok och tar betydligt längre tid än i höstas men bättre än när vi var uppe i timmeslånga nattningar kring jul. Vaknar en del på natten så pappa är tråkigt nog fast i soffan men det blir fler och fler hela nätter.

Avslutar min lilla sammanfattning med en av alla kloka dialoger vi haft. På väg till morbror 1 i söndags så frågar han (igen) om även moster J kommer att vara där.
Jag: Nej, hon jobbar, precis som pappa.
Alvin: Jag som trodde att det bara var killar som jobbade och tjejer som var hemma (vi har tydligen inte jobbat så bra med genusfrågan hemma)
Jag: Så kan det vara, imorgon till exempel så jobbar A och J är ledig
Alvin: Aha, hjälps de åt lite med jobbet?

I tisdags tog vi en promenad till Coop för att handla och bryta tristessen och Alvin ville väldigt gärna leka födelsedag. Han ville ha grön tårta så efter handlingen fikade vi och delade på en prinsessbakelse och därmed var kalaset (och hans dag) fulländad. Det är sannerligen de små sakerna som har betydelse.
Publicerat: 2014-02-27 @ 19:52:50


Aha

Aha. Som svar på frågan vad som besvärat Vilmer kan vi nu konstatera: tredagarsfeber. Han vaknade imorse med väldigt tydliga utslag så är ganska så säker. Dock lite osäker på om det kanske dessutom är en förkylning som spökar lite. Varför nöja sig med en sjuka liksom?
Publicerat: 2014-02-16 @ 21:13:28


Ett steg i taget

Oj vilken vecka det blev. Har lekt ordentlig och jobbat hela veckan. Bara ett gästspel i en vecka, på riktigt är det inte dags förens efter sommaren. Oturligt nog tajmade Vilmer in en vecka med ganska besvärande feber så pappan fick inte den enklaste av föräldraledigheter och för egen del bjöd inte nätterna på bästa tänkbara uppladdning. Men på det stora hela var det ändå en ok vecka. Att jobba var ovant men blev läskigt snabbt en vana. Att vara ifrån Vilmer var tråkigt men jag uppskattade luncher i lugn och ro, att gå på toa med dörren stängd (tänk vad de skulle skrattat åt mig på jobbet annars) och att vara i alla fall försök till smart för ett tag. Och jobbet gick bra bortsett från att min dator inte alls var van vid att jobba och inte direkt kom in i matchen på hela veckan. 

Vad Vilmer drabbats av är lite oklart. Som en bakochframvänd förkylning. Började redan veckan innan med hosta som tilltog, sen fick han plötsligt feber natten mot onsdag, denna blev värre, på onsdagskvällen hade han 40,3 och var riktigt hängig. På torsdagen började han tappa aptiten, på fredagen blev han snorig och idag har han ätit aningens bättre och har nog bara möjligen haft marginellt med feber men har å andra sidan sovit merän dubbelt så mycket som normalt. Och ett tag skrek han och grinade illa med jämna mellanrum och verkade ha ont i munnen. Tänder som kämpar sig igenom tandköttet alldeles för segt kanske...

Alvin har passande nog varit utlånad till farmorn och farfarn i två nätter och kom hem idag men undrade själv varför, han hade nog gärna stannat hos dem. Men bröderna var väldigt glada att se varandra, det verkade vara ömsesidigt och Alvin lockade fram det piggaste ur Vilmer på väldigt länge.

Jag har nu sparat veckans bästa till sist: Vilmer tog igår, feber till trots, sitt första steg och jag blev så klart en väldigt stolt mor. Han har idag gjort om bedriften en gång. Jag skulle dock gärna se att han visade sina färdigheter för någon mer än mig för det verkar knappt som om hans far tror mig. Jag tjatade ju förra veckan om att det vore coolt om han gått i söndags och varit exakt lika gammal som Alvin var. Så blev det ju inte men han körde i alla fall samma stil, promenerade ut ur feberdimmorna. Precis som Alvin gjorde efter flera dagars feber. De kanske är så de lär sig gå mina söner? Andra får feber vid tandsprickning, mina innan första steget...

Det känns i alla fall väldigt bra att ha flera månader kvar hemma med min stora lilla grabb innan det är dags för jobb igen. Mer än ett halvår med nya färdigheter och massa mer spring i benen. Vilken lycka!


Publicerat: 2014-02-15 @ 23:02:11


Tiden rusar

Alvin idag vid lunchen:

-Mamma, snart ska du bli farmor.

Ajdå, tiden går verkligen snabbt. Borde tydligen haft blommor&bin-snacket för längesen.
Publicerat: 2014-02-08 @ 13:16:12


Sova?

Å ena sidan sov Vilmer sig igår, för första gången, igenom hela kvällen utan uppvak. Från 19:15 till 23:30 och vi hann både se 2 avsnitt av Homeland utan att behöva pausa en enda gång och krypa till kojs tidigt.

Å andra sidan upprepade han inte senaste veckans (?) vana att sova bra mellan midnatt och (den okristligt tidiga) morgonen kring 5:30. Tror jag fick vagga och lugna 3 gånger (han var liksom orolig och jag undrar jag om det inte faktiskt är en tand som stör nu) och sen var det piggelin 05:20. MEN uppenbart kan han alltså sova både på kvällar och nätter så det finns ju lite hopp att han någon gång bjuder på både och samma natt. 


Publicerat: 2014-02-07 @ 08:05:07


Bajsbilen

Idag när vi gick hem från dagis frågade Alvin som vanligt vad alla bilar är för sort och jag svarade så gott jag kunde (ni skulle bara veta hur bra jag blivit på bilmärken och modeller, han accepterar icke några svävande svar). Så kom det en [Hånndajj] (jag är inte lika bra på stavningen så jag skriver som jag svarade). Alvin tittade storögt och liksom chockat och sa sen väldigt frågande "heter den hundbajs???". Inte det minsta fnittrigt som det mesta med bajs och kiss och fisar är just nu utan han trodde verkligen den hette så. Han pratar så man får skavsår i öronen och jag blir galen på alla "varför då?" men han är väldigt rolig att lyssna på.Publicerat: 2014-02-06 @ 19:44:03RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!