Lek med brorsan

Idag lekte Alvin och Vilmer väldigt bra och mycket tillsammans med Alvins bilbana. Han fick en bil till så de kan ha varsin (och Alvin döpte av oklar anledning bilarna till "mamma" och "älsklingen" och ropade hejjande det efter dem när de körde ikapp). Det var jätteroligt ända tills Alvin satte den ena bilen med snurrande hjul på Vilmers huvud. Han har ju ganska mycket långt hår. Eller hade är numera en mer korrekt benämning för delar av kalufsen.


Kompisar ändå.
Publicerat: 2014-05-31 @ 21:33:38


Till slut så

Vi fick vänta väldigt länge men nu verkar det faktiskt som att Vilmer ska slippa gå tandlös genom livet. Igår skådade jag hans första lilla vassa tand och idag syns ännu lite mer. Konstigt nog i överkäken, trodde att det i princip var givet att de två första kom nere i mitten men så har han ju alltid varit lite speciell. Bara det att vänta tills man är 13,5 månader med att få en tand är ju ganska avvikande så det är väl inte konstigare än det.

Själv är jag, förutom själva vinningen med att faktiskt ha tänder, väldigt nöjd med att två nätters totala galenheter i skrik- och panikrekord fått sin förklaring. I förrgår var vi nästan på väg till akuten, han var helt otröstlig, gallskrek och slängde sig fram och tillbaka. Igår, när jag sett anledningen till världens undergång (och inte som de två nätterna innan trodde att det som vanligt var magen som spökade) så var jag lite mer frikostig med alvedon och natten blev ganska dräglig. Hoppas övriga tänder gör en mindre uppseendeväckande entré.


Publicerat: 2014-05-18 @ 14:33:08


Alvin 3,5 år

Hela 42 månader blev han igår. Storkillen.

Alvin som är drygt 1 m lång (104 när jag mätte hemma mot en vägg) och väger 16 kg. Har tagit ett skutt på längden, det märks på kläderna, garderoben ekar tom. Han är fysisk, hoppar, studsar, klättrar, balanserar och vill visa olika "trix" han kan. 

Visar ett stort intresse för att räkna och  stannar upp mitt i det mesta för att göra det. Verkar även greppa addition men så klart bara på ett väldigt grundläggande plan (slår ihop 2+2 till 4 om man håller upp båda händerna till exempel). Ritar fortfarande ganska oförståeligt, skriver även bokstäver och sitt namn. Allt utom A ganska oförståeligt. Men visar stort intresse för bokstäver och undrar vems som är vem. Vill också gärna veta relationer och släktskap och berättar om hur alla hänger ihop "min farfar är W:s morfar och min morfar är din pappa". Försöker ofta smita ifrån ansvar genom att skylla på andra, antingen Vilmer, den som sagt till honom eller så säger han "det var en liten apa". Blir ofta väldigt ledsen när man säger åt honom och när han nog inser att han gjorde fel.

Gillar att lyssna på böcker, är en allätare, och tycker om att pussla, spela spel på telefonen och titta på Barnkanalen. Leker mycket med bilar och små figurer, sitter för sig själv och verkligen fantiserar men vill gärna att man är med. Älskar kurragömma men kan inte hålla tyst utan avslöjar sig direkt. Sjunger mycket och bra, hittar på egna (imponerande) texter och sjunger väldigt ofta och högt när han sitter ensam på toaletten. Sover från cirka 20 till 07 om han inte blir väckt av Vilmer innan (nackdel med delat rum). Vaknar ofta till någon gång per natt och brukar då få sällskap men kan även allt oftare bjuda på hela nätter. Sover fortfarande med blöja men den är alltid torr. Han får sluta när han ber om det. Äter frukost, mellis, lunch, mellis och middag. Ibland ber han om en macka eller mjölk på kvällen. Får en del trotsutbrott, ibland lite oväntat men nästan bara när han är trött eller hungrig. Tycker väldigt mycket om sin lillebror men kör en del tjuvnyp och puttar och kan dessutom bli lite för entusiastisk och vilja bära honom.

Han är charmig, hans ögon lyser ständigt och han är väldigt finurlig och riktigt rolig. Och världens goaste, varvar det självständiga springet med att krypa upp i knät på en och säga "mamma, min mamma" och "jag älskar dig". 

Och vi älskar dig Alvin. Du underbara 3,5-åring, hur blev du så stor?!?


Publicerat: 2014-05-14 @ 13:41:29


Så sant (men inte så rent)

P sa till Alvin att inte torka av sina händer på byxorna igår när vi satt och åt. Och fick ett svårbemött svar.
"Titta åt ett annat håll pappa så blir det bra."
Publicerat: 2014-05-11 @ 22:52:24


Tvättade öron

Mannen i familjen lyckades (som oftast) somna i soffan medan jag nattade. Eftersom klockan bara var halv 8 tänkte jag att han nog gärna ville bli väckt. Och så fick jag den briljanta iden att öppna colaflaskan vid hans öra. Hade tänkt mig en kul ljudeffekt men det blev även en ofrivillig dusch av innerörat. Och tydligen är han inte alls typen som uppskattar Cola i hörselgången eller på kläderna. Typiskt!


Publicerat: 2014-05-09 @ 22:45:23


Här var det klippt (nästan överallt)

Grannen har klippt häcken igen. Fantastiskt jämnt och fint som vanligt. Eller vänta, är det något som står upp? Och inte kan det väl vara så att den liksom sluttar mot gatan? Jag måste se fel.

På bilden kan man även se ett av våra äppelträd. Mycket lutar åt att vi i år får cirka 3 blad per träd. Någon äppelblom lät vi inte se röken av. Men det blir ju väldigt mycket mindre att krattat i höst och det ser jag framemot (löven vi kratta in i rabatterna förra hösten har konstigt nog inte mirakulöst försvunnit).
Publicerat: 2014-05-07 @ 19:42:00


Vilmer 13 månader

My gosh vilket skutt Vilmer tagit den senaste månaden.

Från den första lilla promenaden på ettårsdagen till att idag knata på i bra tempo på alla tänkbara underlag. Och inne springer han nästan ibland, speciellt om man är efter honom för att lyfta bort honom från något förbjudet. Backar kan fortfarande stjälpa men hinder inomhus är inget problem. Han har även utvecklat sina klättertalanger ytterligare (hoppas slippa hitta honom sittandes på huk på matstolsbordet fler gånger) men han behärskar även att ta sig ner med rumpan först mycket bra. Trappor klättrar han gärna och bra uppför och ner går han ofta försiktigt baklänges.
Den största skillnaden är dock inte i grovmotoriken utan i hans medvetenhet. Älskar att läsa böcker och går själv och hämtar och kommer och sätter sig hos en och vill höra. Gärna varje ledig stund inomhus. Böcker med djur och sånger är favoriter och han har tack vare frekvent läsande nu lärt sig känns igen flera djur och härma dess läten. Bäst är han på vov-vov (vilket han säger varje gång han ser en hund ute eller på bild eller på TV:n) men även hästgnägg, mjau och mu upprepar han. När vi läser Babblarna-boken (som även är mycket uppskattat på telefonen) lutar han sig fram och ropar hoho när man ska det i brevlådan och han knackar på dörren när man ska. I övrigt säger han mest mammamammamamma och pappapappapappa samt hej, där och så har han nog ett eget ord för dricka. När någon säger hej så börjar han vinka och säger man klappa händerna så gör han det. På denna front känns skillnaden verkligen enorm mot för en månad sen.
Annat som skiljer sig är sömnen. Han sover i eget rum sen flera veckor tillbaka men sen i söndags i sällskap med brorsan. Han somnar ibland själv, nästan alltid i egen säng och sover betydligt stabilare än för några veckor sen men det blir fortfarande uppvak och han avslutar alltid natten hos mig och tyvärr blir flytten till min säng allt tidigare. Mornarna har kanske börjat bli framemot 6 snarare än 5 men aldrig senare än kvart över 6. Somnar gör han ganska exakt 19:30.
På matfronten är det inte mycket skillnad. Har testat mjölk men med dåligt resultat så nu är det mjölk- och bananfritt ett tag till. Det verkar dock inte vara hela lösningen och han kämpar en del med magen. Han äter i alla fall gröt följt av lite macka vid 7, ibland mellis vid 9:30 om det bara blir en vila, lunch vid 11 (varierar min mat med burkmat), mellis vid 2, ofta en burk mat i panik vid 16:30 och sen en rejäl middag till med oss andra en timme senare och sen gröt vid 19. Aldrig mat, men ibland en del vatten på natten. Älskar att pilla och plocka själv med mat men det kladdar. Mycket.
Med tanke på mängden mat är det konstigt han inte är större men vi får se på tisdag då det är dags för extra viktkontroll på Bvc. Tror inte han väger nämnvärt mer än för en månad sen tyvärr, han är ju aldrig still och verkar förbränna bra.
Pendlar, krångligt nog, mellan en och två vilor, ibland funkar det utmärkt, ibland inte alls.
Favoritsysselsättningen har jag redan varit inne på, klättra och läsa. Gillar också bollar, bilar, att gå runt och förflytta saker, att leka ute, framför allt i sandlådan. Hittar ofta en sak (en sten, spade, leksak) och vägrar sen släppa den. Den får liksom vara med på allt. Och med vägrar menar jag verkligen vägrar. Han kniper åt stenhårt och blir galet arg om han inte får som han vill. Annat han verkligen inte gillar är att man kollar/känner i munnen (fortfarande tandlös...), klipper naglarna samt håller fast för att byta blöja eller kläder. 
Är dagtid oftast väldigt nöjd men med temperament. Är nattetid ganska ofta missnöjd men det är nog magens och de startklara tändernas fel. Är alltid underbart god (faktiskt) och älskar att pussas (och gör det på beställning) och ger ofantligt med glädje och skratt. Underbaraste, älskade unge!


Publicerat: 2014-05-01 @ 20:15:26RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!