Adventsfixat

Idag här pyntats och bakat pepparkakor. Alvin var till betydligt bättre hjälp än sist och gott blev det. Inga kort på baket men på fönster och annat fix. Mest nöjd med förankringen av ljusstaken i fönsterhakarna så att den förhoppningsvis inte ramlar ner i huvudet på någon liten klåfingrig. Silverstjärnorna i vardagsrummet är jag väldigt nöjd med. Bortsett från att sladden som vanligt var för kort (jäkla puckon som sysslar med den produktutvecklingen, vore ju lämpligt om den räckte till ett normalt fönster i alla fall). Dessutom hänger stjärnorna i profil snarare än platt mot fönstret. Varför? Men i övrigt är jag nöjd och det känns väldigt mysigt här hemma. Snart tjuvstart på glögg och pepparkakor.


Publicerat: 2013-11-29 @ 15:09:49


Upp och ner

Jaha. Lite plus och minus.

På minussidan: jag har tydligen börjat nattamma igen. Det som gick så bra att sluta. Lite för bra kanske. I alla fall ledde sjukdom till ett bakslag som jag nu inte lyckas tar mig ur så där enkelt igen.

På plussidan: Alvin har slutat med kvällsvälling utan större problem (så nu blir det väl bakslag även på den saken bara för det). Magsjukan blev ett naturligt stopp och nu säger han varje kväll att han är en stor kille som inte dricker välling. Men jag dricker vatten. Och så tar han en klunk och somnar.
Till plussidan måste jag också lägga till att Vilmer idag somnade själv i sin spjälsäng för första gången. Jag satt bredvid men han somnade inte av amning och inte i min famn. Hoppet lever!

Och ja, det är väl så det är. Plus och minus. Minus och plus. Och jag är så trött ibland och sover så lite vissa nätter men ändå är jag inte speciellt knäckt. Konstigt. Eller överlevnadsinstinkt. Eller så är jag bara knäpp. Det lär visa sig antar jag. Antar att de där bus-bröderna både tar och ger energi, och mest ger, av hjärtat att döma.Vilmer verkar för övrigt rätt sugen på att ta en tugga av den där bananen.
Publicerat: 2013-11-26 @ 21:15:30


Tvätta blöjor

I min iver att tvätta bort magsjukevirus som cirkulerat i huset senaste dygnen slängde jag in ett lass med smutsiga kläder i maskinen. Nu har jag precis upptäckt att jag även tvättat en blöja. Lyckligtvis obajsad men effekten av en blöja i en tvättmaskin är ingen kul syn. De består av små små kristaller kan jag informera om. Jag som inte hade något annat att roa mig med.
Bilden gör inte ens förödelsen rättvisa. Det ser ut som om det snöat (plast?)snö på alla kläder. Antar att det är bäst att låta allt torka och sen borsta/dammsuga bort.
Publicerat: 2013-11-23 @ 18:51:56


Trappträning

Vi övar på att somna (och helst även sova) i egen spjälsäng i sovrummet. Mycket spring i trappen blir det men förhoppningsvis lönar det sig i slutändan. 

Första två kvällarna gick riktigt bra, var uppe 2-3 gånger vardera kvällen och klappade om och la till rätta. Igår fick vi göra ett avbrott i träningen då adepten inte var riktigt kry men idag är vi på't igen med nya friska tag. Och nu sover han sött. Frågan är som vanligt hur länge han gör det.

Adepten.
Publicerat: 2013-11-21 @ 19:43:06


Alvin 3 år

Ja, vi har ju som sagt en treåring här hemma nu och det måste självklart dokumenteras.

Alvin 3 år...
...är 99 cm lång och väger 16 kg (men VÄGRADE klä av sig så det är vikt med kläder avrundat neråt). Galet vad han vuxit, 95 cm och 14,7 kg i somras, inte konstigt kläderna ser små ut. Övriga kontroller på Bvc gick utmärkt. Rita ballong, svara på frågor om bilder, hoppa, sparka boll och han fick mycket beröm för sitt välutvecklade språk och för styrkan och precisionen i sitt fotbollsspelande. 
...pratar som sagt mycket bra och konstant. Han berättar historier, ställer frågor, tänker vidare och skojar och rimmar. Har faktiskt sista veckorna vänt tillbaka sittdelen mot mig så att vi kan prata med varandra till och från dagis. Munnen går i ett.
...åker alltså vagn till dagis men skulle säkerligen kunna promenera men det tar tid. Tid som man kanske inte har klockan 8 på morgonen. Även om han inte stannar och tittar på allt så bär helt enkelt inte benen honom snabbare.
...sover aldrig på dagen, somnar för natt vid 7-tiden och vaknar för morgon cirka 12 timmar senare. Har nu sovit i egna rummet i 2 veckor, han trivs bra men vaknar ofta till och än så länge följer P (som för att ha koll i början sover på soffan i vardagsrummet) då med honom in i rummet och sover resten av natten med honom. Detta kan vara från allt mellan klockan 12 och 6. 
...Sover med blöja men den är oftast torr på morgonen men får vara med som skydd så länge det går. Dagtid är det väldigt få olyckor och han säger nästan alltid till i god tid.
...gillar att leka med duplo, djur, bilar, klossar och att läsa och lägga pussel. Leker mycket och fantasifullt och om han glömmer bort oss eller tvingas så kan han sitta länge ensam och leka invecklade "rollspel". Leker också bra med andra, både äldre och yngre och det har fallit sig naturligt, då de är få killar på dagis och flera av mina nära vänner har döttrar, att han leker mycket med tjejer. Inte vet jag om det är någon skillnad på lekar mellan könen redan i denna unga ålder men det verkar hur som helst inte bekomma honom. Ute är han fysisk, klättrar, hoppar, studsar. Inne kollar han gärna på film på tv:n eller "sin telefon". Favoriterna just nu är Pippi (originalet) och Pettsson. 
...äter det mesta som oss. Rejäl frukostsmoothie, frukt i matsäcken, lunch, mellis och middag. Och så avslutas dagen med välling men det händer allt oftare att han bara tar någon enstaka klunk så den är nog på väg bort nu. Tänderna borstar han nu nästan utan tjafs och han ser fram emot första tandläkarbesöket (som vi verkligen borde ringa och boka då vi inte kunde när han blev kallad).
...är nog en typisk 3-åring men så natt man blir ibland. Springer runt och vill att man ska jaga honom när det är dags för pyjamas, kläder eller att gå. Blir ibland så arg att han nästan skakar. Knyter nävarna och biter ihop munnen och vet liksom inte var han ska göra av känslorna. Svarar ofta "du får inte säga så mamma", "då är du dum, då får du gå till ditt rum" eller "men då blir jag alldeles ensam" när han blivit tillsagd på skarpen. Vet väldigt väl vad man intefår  göra men testar, testar, testar. Och berättar ofta i efterhand om saker som man inte får och som andra (på dagis eller Pippi) gjort. Och frågar varför de gör så fast man inte får.
...älskar sin bror men är lite lurig, trycker allt som oftast till honom men varvar med att tydligt be någon av oss att istället flytta på Vilmer när han tycker han kommer och stör.
...gillar musik och att sjunga och att sjunga tillsammans. Sjörövar fabbe är ohotad favorit.
...är faktiskt helt underbar (jo, liiiite partisk är jag väl kanske). Tänker flera gånger per dag att jag skulle vilja spela in honom. Han har så kloka, roliga tankar och är bitvis helt fantastisk att umgås med. Jag måste bli bättre på att skriva ner allt roligt han säger men ofta är de ju hela konversationen som är grejen. (Ett samtal vi ofta återkommer till: -Det var längesen jag träffade Sjörövare Fabbe. -Ja, honom har du aldrig träffat. -Varför inte? En kort förklaring av att han bara finns på film. Men varför syns han inte på filmen? Han levde förr, han var gammal . Pippis farfars far. -Ja, han är död! Så är han också i himlen som min mormor? -Ja. -Men är han också i vår himmel? Varför är Sjörövar Fabbe i VÅR himmel?). Och efter kalaset i lördags sa jag att han skulle tacka. Han vänder sig då till födelsedagsbarnets mamma och säger: -Tack. Det var trevligt att träffas. Det var det. Och på väg hem från dagis körde jag vagnen "med magen" utan att ha händerna på, eftersom jag skalade en mandarin (clementin/satsumas?). -Du håller inte i mamma! -Nej, jag skalar ju. -Jag kan köra. Säger han och tar tag i styret från sin plats i vagnen... Så smart men ändå inte.

Han är helt enkelt alldeles underbar den där Alvin. Vår lilleplutt som blivit så stor. Tänk vad (nästan) en meter kan rymma! Och tänk vad tre år kan ge! Älskade, charmiga och påhittiga älsklingsunge!
Nästan på pricken dubbelt så lång och nästan 6 gånger så tung.
Publicerat: 2013-11-18 @ 21:48:27


Halvvägs in i november (drygt)

Man skulle kunna tro att 3-årsfirande tog så hårt på oss att vi gått under jorden men så är inte fallet. Det har bara varit mycket sista veckan och min hjärna har knappt hunnit/fått tänka klart en endaste tanke. Det har städats och handlats och lagats mat inför kalas. Och det har kalasats med nära och kära och varit vardag och sen varit 3-årskontroll och Alvin har premiärat som gäst på barnkalas (ett riktigt där han var bjuden i egenskap av sig, inte för att han är son till födelsedagsbarnets kompis mamna), och han har haft barnkalas själv med en enda exklusiv gäst, det räckte alldeles utmärkt. Och Vilmer har fortsatt hosta och hosta och hosta. Men också med att inte amma på natten. Mellan 23 och 05 är baren stängd och det har gått smärtfritt. Han vaknar ju ibland ändå men ändå framsteg. Och så ska det väl bli vinter någongång så det har krattats också (men hur stora lövhögar jag än gör är gräsmattan lika dold av löv så det känns som ett evighetsarbete). Så ja, tiden rullar på och det är ju bra för november är i ärlighetens namn inte en speciellt charmig månad bortsett från jubileet av Alvins entré. Men andra ljuspunkter finns ju också så klart. Till exempel är det väldigt trevligt att vara ledig. Alldeles strax ska jag packa med mig lillfis för en fika i Blocksen. Så skönt att kunna tacka ja till en spontaninbjudan från gammal vän som är i närheten för att lämna in sin bil på service utan en massa planerande. Svårt att minnas hur det var att inte ha den här tiden. Ska försöka komma ihåg och uppskatta det dagar då jag är stressad eller tvärtom uttråkad.


Publicerat: 2013-11-18 @ 14:55:11


3 år som mamma

Har precis slagit in paket till morgondagens 3-åring.


Tänk, för exakt tre år sen satt jag i soffan och åt en god fredagsmiddag och trodde jag hade 5-6 veckor kvar som gravid. 4 timmar senare gick vattnet och magen blev en bebis. Shit vad chockade vi var när Alvin kom, men så bra det blev! Och tänk hur mycket som hänt sen dess, med honom, med mig, med oss och med allting runt omkring. Vilka år han bjudit oss på!Publicerat: 2013-11-12 @ 20:46:39


Skrytmorsan

Jo, jag är visst en sån där jobbig morsa som jämt och ständigt måste skryta om sina barns alla framsteg och kunskaper. Men alltså här måste det ju vara ok, i min egen blogg. I andra sammanhang kanske inte lika charmigt (där med inte sagt att jag låter bli för det). 

Så dags för skrytet då. Igår tog han sonika tag i badrumspallen och spatserade iväg. Så ja, han går nog i sin  brors fotspår.

När jag tänker efter ska jag nog ta och kalla det dokumentation istället för skryt om framsteg. Vill ju gärna ha koll på när de gör vad. Och så får det mig att framstå som en något ner sympatisk mor.
Krypande
Stående
Underbar
Publicerat: 2013-11-11 @ 22:15:01


Saknar

Tänk att det idag gått två år sen jag träffade mamma. Två år sen vi pratade, två år sen jag såg henne för sista gången. Två år av enorm saknad och två år av så mycket glädje som jag så gärna hade velat dela med henne. Tänk allt hon missat! Och tänk alla gånger då jag så väl hade behövt hennes råd och kloka ord. Det känns bara så sorgligt. Jag har nog lärt mig att leva utan mamma och jag hamnar inte i tankevurpor där jag tänker att jag ska ringa henne eller liknande längre. Hon fattas hela tiden men jag har lärt mig att det är så det är. Jag hinner göra små tankemissar ibland mellan barnen, hinner undra varför det bara finns bebisbilder på henne och Alvin, och inte på henne och Vilmer. Och varför är Alvin så liten på alla kort. Men jag vet ju varför lika snabbt som tanken kommit. Och jag kan glädjas åt allt som var utan att gå sönder. Men jag kan aldrig på riktigt förstå hur det nu är tänkt att vara, hur man ska kunna acceptera. Och jag kan aldrig glömma.
 
Publicerat: 2013-11-06 @ 15:03:17


Pjuh

Nu är det inte många lugna stunder här hemma. Inte ens på nätterna. Det ska krypas, och ställa sig upp mot ALLT och nattetid ska det pruttas och hostas och bökas. Jag är trött. Tur man trots allt blir lite pigg av titta på denna lilla filur.
Publicerat: 2013-11-06 @ 14:35:45


Sömn och hosta

Det är en speciell dag här hemma idag. Alvin är nu nattad i sitt egna rum för första gången och han var mycket förväntansfull inför detta. Vad han trodde skulle ske kan man ju undra men huvudsaken är att han var nöjd. P får sova på soffan denna första natt för att finnas nära. Gillar egentligen inte alls att Alvin kommer sova på eget våningsplan (dessutom planet med kök, ytterdörr och andra potentiella faror) men vi kan verkligen inte dela sovrum allihopa längre. Alla väcker alla och kanske framför allt mig och någon källarflytt verkar tyvärr inte vara nära förestående. Så, det blir nog bra så här även om jag vemodigt inser att imorse var sista morgonen med vårt vanliga morgonmys i sängen. Vill inte att han springer ensam i trapporna så P kommer att få gå ner när Alvin vaknar. Och hur jobbigt det än är att nattetid bli mosad mellan två barn så är det alltid lite sorgligt när en period är över. Min lilla kille börjar bli stor! Hoppas dock att det snart blir lite mer ordning på Vilmers sömn så att vi kan växla mer mellan barnen så att det ibland är jag som nattar eller går ner till Alvin. Om nu detta funkar överhuvudtaget. Han kanske slår bakut och börjar vakna så mycket att det är ohållbart men vi får hoppas att det hela faller väl ut och leder till bättre nattsömn för alla inblandade.

Efter nattens lågvattensmärke som mer kändes som ett hån än en natt så har dagen även bjudit på en annan premiär. Vilmer har idag gjort debut på jourvårdcentralen för att kolla upp hans långvariga hosta som tillsammans med en massa pruttar var en stor anledning till den uteblivna sömnen. Lungorna lät fint (så även hjärtat och öronen såg friska ut) men vi fick utskrivet luftrörsvidgande för att förhoppningsvis bli av med eländet. Hoppas verkligen att det gör nytta, så klart för sömnens skull men mest för att han har det så jobbigt. I övrigt är han dock pigg och glad så det nästan kändes dumt att söka hjälp. Fast sen får han en attack och då känns det väldigt rätt. Sjukt dock att han nu fått samma medicin (fast flytande och i annan dos) som jag fick mot mina sammandragningar under graviditeten. Brett användningsområde kan man säga.

Favoritkillar som leker på nya favoritplatsen: mattan i hallen (den las dit för att skydda vild bebis från hårt klinkergolv men har blivit nya myslekplatsen).
Publicerat: 2013-11-04 @ 21:04:24


Ett ljus för mamma

Allhelgona och besök i minneslunden. Vilmers första. Ett ljus från Alvin, ett från Vilmer och en massa ljus från en massa andra. Så fint. Så vemodigt.


Publicerat: 2013-11-02 @ 16:40:29RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!