Vilmer 1,5 år

Lite drygt 18 månader och hög tid för en sammanfattning. Älskar att jämföra mot Alvin i samma ålder och älskar att behöva tänka efter lite hur han är just nu.Dagisstarten har gått tämligen galant men han firade in 1,5-årsdagen med feber och förkylning så blev hemma en stor del av förra veckan. På dagis får han beröm för att han är självständig och motorisk. Visar tydligt vad han vill och ber om hjälp när det behövs. Tycker själv han varit ganska enkel (för att inte säga underbar) att ha att göra med rätt länge nu även om man ständigt måste passa så han inte ger sig ut på några alltför hisnande klätteräventyr. Undantaget senaste dagarna dock då han bitvis varit en riktig liten odåga. Han gör saker han vet att han inte får och det märks framför allt vid matbordet. Nog för att det aldrig varit kladdfritt när han äter men nu kladdar han verkligen med flit bara för att testa. Tar sitt glas och häller ut inbehållet, lägger en grötig sked på huvudet, kastar tallrik och mat omkring sig, pruttar med munnen med mat i munnen och skrattar hånfullt (det kan dock vara min tolkning). Jag tror inte att han lärt sig alla dessa dumheter på dagis utan snarare att det är en reaktion på att bli bortlämnad och ett test av oss föräldrar.


Han äter alltså helt själv, oftast mycket och med sked och tyvärr utan haklapp (han VÄGRAR). Han är bestämd så det heter duga, Alvin har aldrig varit i närheten av lika envis och bestämd och då har han ändå bjudit på en del motstånd han med. Kan hända att vi har några riktigt roliga trotsperioder att invänta. Men han är som sagt gemytlig ändå, leker mycket självständigt, sitter och pular med duplo, bygger torn och plockar små gubbar i och ur bilar, lådor och annat. När han lyckats med sitt mål (till exempel balansera 5 gubbar på varandra, rada upp alla bilar på en rad eller stänga locket på en låda) utropar han förtjust "titta!" och sen vill han gärna ha en applåd. Även efter avslutade sånger applåderar vi. Han sjunger, lite med ljud, mycket med rörelser "Imse vimse", "Lilla snigel", "Masken", "Nyckelpigan", "Bä, bä vita lamm" och "Krokodilen i bilen". Och han dansar och diggar med nävarna när han hör musik. Älskar att vara ute, hatar att bli avklädd, och påklädd och vill alltid vara med Alvin. Och göra som Alvin. Tar Alvin en paus från maten och dricker en klunk gör Vilmer det samma. Gör Alvin en grimars försöker Vilmer sig på en likadan.


Han pratar mycket och gärna, flera nya ord varje dag men inga 2-ordsmeningar ännu. Tror han börjar närma sig 50 ord, exempelvis: apa, hjälpa, titta, äpple, gurka, tårta, törstig, bajs, puss, mamma, "Ajja" (=Alvin), pappa, farfar, farmor, morfar, voff-voff, mjau, na-na (=napp), äta, strumpa, skor, tröja, blöja, bil, båt, bä och nej. 


Äter frukost (havregrynsgröt), litet mellis, lunch, mellis och middag. Ibland en macka på kvällen. Sover trots bra matintag och att magen nu verkar tåla mjölk och generellt inte krånglar så mycket längre som en riktig kratta. Vaknar uppemot fem gånger per natt även om han nu ofta sovit längre stund i sin säng. På dagis somnar han på någon minut i en sovsäck på "golvet", hemma tar det inte sällan mer än en timme och han är inte så nöjd varken i famnen (ståendes eller sittandes), egna sängen eller stora sängen innan han plötsligt slocknar. Har nu knappt 7 tänder, och de fortsätter komma i konstig ordning. Ramlade för två veckor sedan och slog i läppen/tanden så att tanden till höger om framtänderna försvann. Sakta har den sen börjat vandra neråt/svullnaden har lagt sig men svårt att veta om något skadats så tandläkarpremiären är nu avklarad.


Han är speciell (och jag partisk) och snäppet charmigare än alla andra barn jag träffat. Ständigt med bus i blicken och ständigt älskad.
Publicerat: 2014-10-06 @ 21:19:49


1 kommentarer
Postat av: KRISTIN OCH HENNES GLIN - En blogg om brunsås och annat bra

Så himla mysigt att läsa.
Visst jämför man barnen och precis som i erat fall så är ju Vincent ungefär hundra gånger så mer envis och energisk som storebror hehe (elelr så har jag förträngt det) ;)

Svar: Eller så hade man mer tålamod med bara en ligist i huset?
Julia

2014-10-07 - 13:06:16 | URL: http://kristinsandgren.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!