Alvin 1½ år

Ja, nu har det visserligen gått nästan 1 vecka men vi har 1½-åring här hemma och det är hög tid att skriva ner lite punkter om hur livet ser ut för Alvin just nu.

Alvin är ett väldigt aktivt barn, det säger säkerligen de flesta om sina små men han är lite mer än andra, det märks tydligt på öppna förskolan och på folks kommentarer. Han springer, klättrar, slänger sig, jagar och busar konstant. Och han är oftast på bra humör. Men frustrationen är samtidigt nära, när klossen inte går i det hål man tänkt sig, när mamma tar bort favoritbilen och när omgivningen inte förstår vad man vill fast man försöker säga det. 100 gånger glasklart. Och det är ganska glasklart, uttal och klang men det är inte så lätt att förstå de ord som sägs. Vokabulären består mer av härmande läten än av ord även om vi urskiljer fler och fler ord för varje dag som går. Det mesta kretsar kring talet just nu, mellan allt spring och att lära sig att hoppa jämfota (riktigt duktig nu!) pratar vi och läser och frågar "vad är det?" och "var är...?". Och Alvin pekar och frågar "e det?" konstant.

Liten ordlista:
Mamma - oftast just mamma men även andra kvinnor, framför allt farmor och bild på mormor och ibland allt och alla
Pappa - med väldigt fransk betoning ibland
Dette - Dexter the dog
Hej  - och till det en liten vink både när någon går och kommer
Kiss kiss (om pottan och toaletten)
Brum brum - om bilar, cyklar och annat med hjul och motor
Tut om tåg och båtar
Tuut, tuut, tut - om polis, barndbil och ambulans
Swsich - och ett pek på himlen för flygplan
Hoho för uggla
Tick tack för klocka
Hihihi - gnäggande för häst
Bä - för får och lamm
Bu - för kossa (lite att jobba på alltså)
Voff voff för hund
Grrr för lejon
Ssssss för tiger (efter sången ssssss vi smyger, tschhhh en tiger...)
Eheh och uppmanande blick - för att vi ska sjunga och pekar då samtidigt på det vi ska sjunga om, även vissa rörelser till Imse vimse, Blinka lilla stjärna, Lilla snigel för att få mig att börja sjunga
Äta
Tack tack - efter maten när han är mätt
Schlut - när det är tomt på tallrik eller i mugg/flaska eller när han helt enkelt önskar att det var tomt och inte vill ha mer
Pack - flera gånger om dagen väldigt tydligt men oklart vad
Packa - möjligen kaka?

Han förstår verkligen det mesta man pratar om, hämtar det man ber om, går till rätt ställen och vet precis vad som väntar när vi pratar om något.

Alvin vaknar vid 8 på morgonen, leker då oftast självständigt medans gröten görs och svalnar och mamma hinner städa undan lite i köket. Äter lunch vid 11, gärna med egen sked men med lite hjälp. Därefter vila, oftast i vagnen 1-2 timmar och sen mellis vid 2-3 och middag vid 5-6 och sen lite småplock medans vi äter middag (alternativt ett mellis till vid 4-5 och sen middag med oss). Mellan 7 och 8 nedvarvning, pyamas på, tandborstning och går sen och ställer sig vid grinden till trappan upp till sovrummet. Sover sedan en dryg vecka tillbaka i en egen liten hörna på madrass på golvet i vårt sovrum (för vi vill inte ha honom på eget våningsplan). Varierande resultat sen den flytten, nattning har tagit allt från 5 minuter (med välling) eller 1½ h. Men somnar gör han och sover då oftast till 3-tiden, och flyttar sen över till oss (försöker få honom att komma själv men än så länge får jag gå och hämta honom). Senaste 2 nätterna har han varit vaken i 2-3 timmar mitt i natten och velat leka. Hoppas verkligen att det inte blir fler sådana nätter. En natt i nya sängen sov han hela natten själv och statistiskt sett är det ju bra jämfört med i spjälsängen där det bara hänt 4-5 gånger någonsin men nätterna känns fortfarande väldigt svajjiga och är det enda lilla molnet med Alvin just nu. I övrigt är han vår solstråle som charmar både oss och andra och vi får ofta höra berömande ord om hans upptäckarlust, hans livliga, busiga ögon och hans kloka resonemang. Älskade, älskade ungen, på något sätt blir det ju bara bättre och bättre med tiden och det är ju helt otroligt med tanke på hur underbart det var att vara med Alvin redan första sekunden!

Publicerat: 2012-05-19 @ 15:10:14


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!